SELÇUK BAYRAKTAR

19.12.2024

26.11.2024 tarih ve 623/1 sayılı Senato kararı;


Savunma sanayii alanında yüksek teknoloji ve inovasyon projeleriyle Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltarak ülkemizin tam bağımsızlık mücadelesine stratejik katkılar sunması ve bu alanda ülkemizin gelişimine öncülük etmesi,  insansız hava aracı teknolojilerinin geliştirme, üretim ve ihracat süreçlerinde etkin görev alarak dünya çapında üstün başarılar elde etmesi, bu yönüyle gençlere rol model olması ve ülkemizi bu alanda liderlik konumuna taşımış olması ve hâlihazırda devam eden vatanperver hizmetleriyle TÜRKİYE markasının gücüne güç katması dolayısıyla Selçuk BAYRAKTAR'a "Fahri Doktor" ünvanı verilmesine oy birliğiyle karar verildi.

ÖZGEÇMİŞ


Selçuk BAYRAKTAR, 7 Ekim 1979 tarihinde İstanbul’da doğdu. Robert Kolej’den 1997’de mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde aldığı lisans öğrenimini 2002 yılında tamamladı. University of Pennsylvania (UPenn) Elektrik Mühendisliği Bölümünde 2002-2004 yılları arasında yüksek lisans öğrenimini, 2006 yılında ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’nde ikinci yüksek lisansını tamamladı. Akademik çalışmaları sırasında insansız hava araçları (İHA) üzerine önemli projelere imza attı. Baykar bünyesinde milli “Silahlı İnsansız Hava Aracı” (SİHA) teknolojilerinin geliştirilmesinde liderlik yaptı. Yönetiminde geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’ların, 34 ülkeye ihraç edilerek 1 milyon uçuş saatini aştıkları bildirildi. Selçuk BAYRAKTAR, Aralık 2024 itibariyle 10 ülkeye ihraç edilen Türkiye’nin ilk Taarruzi İHA’sı (TİHA) “AKINCI TİHA” ve ilk insansız savaş uçağı “KIZILELMA” projelerine liderlik etmesinin yanında dünya havacılık tarihinde ilk kez insansız savaş uçakları ile formasyon uçuşlarını gerçekleştiren ekibi de yönetti. Bayraktar, Baykar bünyesinde geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan araba prototipi “CEZERİ”, kısa pistli gemiye iniş-kalkış yapan Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı projeleriyle savunma sanayisinde öncü rol üstlenmektedir. Uzay teknolojileri alanında ise “FERGANİ” adlı girişimiyle uydu, yörünge transfer ve fırlatma sistemi projelerini yürütmektedir. COVID-19 pandemisi sırasında yerli solunum cihazı geliştirilmesine öncülük eden Bayraktar, sağlık alanındaki projeleri destekleyen CANSAĞLIĞI Vakfı ile Kültür ve Medeniyet Vakfı’nın mütevelli heyeti başkanlığını yapmaktadır. Ayrıca Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nda genç yetenekleri destekleyerek TEKNOFEST gibi dünyanın en büyük uluslararası teknoloji etkinlikliğine liderlik etmektedir. Bayraktar, Azerbaycan Karabağ Nişanı, Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı, Mali Ulusal Nişanı ve Kırgızistan Dank Devlet Nişanı dâhil olmak üzere birçok uluslararası ödül ve nişana layık görüldü. Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile evli olan Bayraktar, iki çocuk babası ve hususi pilot lisansı sahibidir.

Üniversitemiz Senatosunun, 26.11.2024 tarih ve 623/1 sayılı kararı ile Sayın Selçuk BAYRAKTAR'a “Fahri Doktor” ünvanı verilmiştir.